You are currently viewing „Nu le putem da impresia cetăţenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a declarat premierul Luxemburgului, referitor la cererea Ucrainei de a deveni membră a UE

„Nu le putem da impresia cetăţenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a declarat premierul Luxemburgului, referitor la cererea Ucrainei de a deveni membră a UE

Aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei ține de criterii și tratate

Negociatorul aderării României la UE, despre cererea Ucrainei: Uniunea Europeană nu poate funcționa pe impulsuri emoționale și de criză momentane, se arata într-un articol din qmagazine.ro

La scurt timp de la declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina, liderii politici de la Kiev au cerut oficial Uniunii Europene ca țara lor să fie primită în respectivă organizație.

Consiliul European a recunoscut aspirațiile europene și alegerea căii europene de către Ucraina, astfel cum se menționează în Acordul de asociere.

La 28 februarie 2022, exercitând dreptul Ucrainei de a-și alege propriul destin, președintele Ucrainei a transmis cererea Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene, Consiliul acționând rapid invitând Comisia să-și prezinte avizul cu privire la această cerere în conformitate cu dispozițiile relevante din tratate.

“În așteptarea acestui aviz și fără întârziere, vom continua să ne consolidăm legăturile și să ne aprofundăm parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să își urmeze calea europeană. Ucraina face parte din familia noastră europeană.” este precizat în Declarația de la Versailles din 10 martie 2022.

Însă Uniunea Europeană nu poate funcționa pe impulsuri emoționale și de criză momentane, avându-și propriul proces decizional în managementul crizelor, determinat de conținutul tratatelor  și procedurile instituționale proprii.

„Cred că am recunoscut cu toții situația extrem de dificilă în care se află Ucraina. Toată lumea este șocată, însă evaluarea Comisiei va dura timp – luni, poate ani, până să ajungă la un rezultat. Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Mark Rutte, premierul Olandei.

„Nu le putem da impresia cetăţenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a declarat premierul Luxemburgului, Xavier Bettel.

citeste articol integral pe qmagazine.ro

foto: antena3.ro

 

Lasă-ne un comentariu!