You are currently viewing URMUZ LA NEW YORK
Marian Nencescu

URMUZ LA NEW YORK

Să realizezi un interviu cu un jurnalist specializat în interviuri este, cu siguranță, un demers îndrăzneț. Iar atunci când jurnalistul este doctor în filosofie, dar și critic literar și de artă și abordează cu succes diferite teme ale culturii și spiritualității – în țară și în străinătate, ei bine, asta este cu adevărat o provocare!

Cine este URMUZ și cum este el perceput la New York? Când vom renunța la alfabetul scris? De ce premiile sunt cu adevărat importante doar atunci când le primesc cărțile și nu autorii? Veți putea afla răspunsurile de la invitatul meu, dr. MARIAN NENCESCU, numai urmărind emisiunea VĂZUL INIMII, transmisă în direct în această seară, începând cu ora 19.00.

Filosof, jurnalist și critic literar și de artă, MARIAN NENCESCU este absolvent al Facultății de Filologie  a Universității din București (1976), al Cursului Postuniversitar de Jurnalism (Specialitatea Presă Scrisă), al Facultății de Jurnalism (1995), iar, din 2010, este Doctor în Filosofie, al Universității de Nord, din Baia Mare. Este membru al Filialei de Critică, Teorie și Istorie Literară, a Uniunii Scriitorilor din România și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în cadrul căreia este și secretar al Filialei Presă Culturală. Este senior-editor al Revistei UZPR, și editor-coodonator al Revistei de cultură Astralis. Are publicate (2012-2021) cinci volume de istorie și critică literară și  un volum de interviuri cu personalități ale vieții publice, culturale și literare,  cele mai cunoscute fiind Cititorul de control (2014), Respirația lecturii (2016) Artificii critice ( 2020), Delicii Istorico-literare (2020), cu totul peste 1500 de pagini care l-au impus drept unul dintre cei mai redutabili critici literari ai momentului.

Revistele Curtea de la Argeș, Revista de Filosofie (colaborator permanent), din București, Pro-Saeculum, Astralis, Lumină Lină (New York) publică frecvent articole de Marian Nencescu, pe teme diverse, de la filosofie și teoria culturii, la evocări și cronici literare. În filosofie,  a debutat cu un studiu despre interpretarea timpului în basmul tradițional, cu referire directă la creația lui Petre Ispirescu, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, publicat, în 2017 cu titlul  Timp și Mit în basmul românesc, prefațat de academicianul Gheorghe Vlăduțescu. În această calitate,  participă regulat, cu comunicări, la cele mai importante Conferințe și Simpozioane  de specialitate din țară, domeniile sale de referință fiind istoria filosofiei românești, filosofia culturii și filosofia istoriei. Ca editor, a publicat un Jurnal filosofic, intitulat  Întrețineri (2018), în colaborare cu academicianul Gheorghe Vlăduțescu, și volumul Convorbiri cu academicianul Alexandru Surdu (2021), un omagiu postum adus directorului său de la Institutul de Filosofie.

Vă aștept, dragi prieteni, cu comentarii, întrebări, propuneri și observații pe Platforma de Comunicare Publică ATITUDINI CONTEMPORANE – Evelyne Croitoru (fb) și pe Publive.ro.-pentru emisiunea VĂZUL INIMII.

Evelyne Croitoru, realizatoarea emisiunii

 

Abonati-va gratuit la newsletter-ul Publive pentru a fi la zi cu ultimele noastre postari.