You are currently viewing Pensia și banii!
pensia si banii

Pensia și banii!

Un editorial de Cezar Osiceanu – pilot

În urma lansării proiectului de modificare a legii pensiei au fost primite opinii, observații, înjurături, aprecieri pozitive pe toate canalele de comunicare.

Mai toate puneau, ca de obicei, problema banilor pentru pensii și făcând o scurtă trecere în revistă vom preciza în plus față de argumentația prezentată până acum și următoarele:
1. Încasarea sumelor pentru pensie se face astăzi când moneda naționala este, spun unii, încă, Leul!
2. Leul nostru neaoș românesc – dar cu nume de origine …olandez, este în mod evident raportat la niște valori financiare acceptate în România, în principal moneda UE, euro.
Majoritatea absolută a prețurilor, serviciilor, salariilor, etc se raportează la euro prin conversia Leului, mai puțin, ați ghicit, pensia încasată.
Multinaționalele își plătesc de mulți ani salariații calculând direct în euro drepturile cuvenite și transformându-le la cursul zilei în Lei.
Importurile și exporturile se plătesc în euro, firmele în cauză transformând, la fel, euro în lei și invers.
Energia, toate sunt la fel calculate, în euro, doar pensiile NU!
3. Fentarea statului la plata CAS-ului , taxelor și impozitelor este un sport național în România și repercusiunile la pensie sunt evidente, având pensii incredibil de mici din care nu se poate supraviețui astăzi de la o săptămâna la alta. Măsura luată de PSD-ul lui Dragnea de a considera infracțiune neplata de către angajator a CAS-ului și de trecere la angajat a acestei obligații a fost excelentă, doar că orice minune durează puțin! Așa că, din infracțiune s-a transformat în aghiazmă pentru evazioniști și o imensă gaură în pensiile românilor.
Pentru că banii neplătiți de către angajatori drept jumătate din cota din CAS angajatului nu s-au regăsit în calculul pensiilor acestora, firmele au dispărut demult, proprietarii firmelor la fel, ANAF a dormit în papuci și uite așa, românii au luat o nouă tzeapă !
4. Va trebui să intrăm și noi în zona euro cât de curând, cu toate piedicile puse în calea României, ocazie cu care tanti Floarea, vânzătoarea de pătrunjel și leuștean proaspăt din piață va trebui să își convertească singură banii ceruți și încasați.
Revenind un pic la ce se întâmpla cu banii de pensie constatăm că:
– acești bani sunt încasați în lei din totalul realizat de fiecare, dar fară a se putea vedea în vreun fel sumele totale vărsate de către cetățean și raportate la euro la fiecare plată;
– statul se folosește de banii încasați fară să dea socoteală de ei și convertindu-i în euro la cursul lui – cel stabilit de BNR, în fapt cel mai mic din piață!
– statul, când trebuie să plătească pensia, va da banii neraportati la cursul euro al zilei respective în care se face plata;
– banii de pensie încasați și folosiți de stat conform legii, sunt purtători de dobândă, doar pentru stat nu și pentru cetățeanul plătitor care nu primește nimic pe toată durata perioadei de cotizare;
– statul a ales, și nu prin vreo negociere, că doar BNR să stabilească dobânda pentru banii încasați de la cetățeni și sumele respective, precum și cursul de schimb valutar. Așa că, va cumpăra scump și vinde ieftin el de la el, din banii cotizanților la pensii;
– când se face calculul punctajului anual obținut, acest punctaj nu se raportează la nicio valoare monetară valabilă în momentul plății de către contribuabil al CAS-ului, ci la un indicator economic și acela fluctuant în funcție de mersul economiei, deci cetățeanul este furat din nou!
– cum spuneam, pensia este impozitată de stat deși nu i s-a dat cetățeanului dobânda niciodată pentru sumele încasate;
– doar puțini dintre angajatori acordă salariaților lor o compensare cu rata inflației, statul refuzând a își îndeplini această obligație de foarte multe ori.
Mai mult, a inventat o metodă de a nu plăti acești bani datorați prin neacordarea lor și forțarea cetățeanului la acțiuni în justiție pentru recuperarea pierderii. Șmecheria este evidentă!
În plus, statul va încasa taxe de timbru, va obține derogări legale, va inventa prorogarea și termene de prescripție, toate în scopul descurajării cetățeanului plătitor executat de stat imediat după intrarea salariului în cont;
– statul, neimpunand criterii de performanța nici conducătorilor sistemului de pensii și nici sistemului în sine, dorește ca de pe urma cetățeanului plătitor să rămână cu cât mai mult și să nu poată fi controlat în nici un fel. Astfel, a conceput un mecanism birocratic stufos, cu toată lăudăroșenia sa legată de informatizare, mecanism prin care se dorește ascunderea problemelor semnalate în proiectul de lege propus.
Povestea banului o știm cu toții cum a apărut în metal, apoi în hârtie și acum virtual, doar că pensia este un drept actual, pe baza unei contribuții achitate permanent în moneda actuala și acordată în viitor, și pe care statul are grijă să ți-o încaseze și retroactiv însă!
Dacă la început banul era garantat în aur, apoi în produse, azi banii virtuali își fac loc zilnic în viața noastră și dacă nu sancționăm public acest mecanism tip Bismark prin updatarea lui la condițiile și evoluțiile actuale, s-ar putea să dispară pensia ca și concept și să primești pentru banii vărsați într-o viața întreaga un cont virtual de plată care nu va putea fi acesat decât condiționat și cu care la tanti Floarea nu poți plăti nici măcar o legătura de mărar!
Deci: Române, gândește pentru pensia ta!