You are currently viewing Cum apreciem inteligența copiilor?
copii inteligenti

Cum apreciem inteligența copiilor?

Inteligența copiilor – cum o apreciem?

Când vine vorba de inteligență, fiecare dintre noi oferă o atenție deosebită pe anumite direcții. Acest aspect ne influențează să credem că unii copii sunt mai inteligenți decât alții doar pe motiv că răspund mai repede și mai aplicat în anumite momente.
În locul unei observații de genul “copilul X răspunde mai des la situația y, deci este mai inteligent decât ceilalți”, am putea spune “copilul X este preocupat de acest domeniu”, fapt care îl determină să învețe și să experimenteze mai mult această direcție.
Aprecierea selectivă și lipsa încurajării fiecărui copil în parte de a se exprima poate crea diferențe majore de dezvoltare între copii.
Stimularea unei discuții la care să participe toți copiii prezenți este foarte importantă, în primul rând, pentru a dezvolta curajul, dar și plăcerea de a se exprima. Chiar dacă un copil greșește îl putem încuraja să continue adresându-ne lui, astfel: “Continuă exemplul, ești pe o direcție creativă! Ce ai avea nevoie pentru a te apropia mai mult de un răspuns exact la ceea ce am întrebat/la subiect?”
După cum puteți observa am făcut tangent referire la inteligență și ne-am abătut un pic asupra modului în care noi interpretăm inteligența.
Practic, în mod subiectiv, inteligența este apreciată la un copil pe măsură ce acesta se exprimă, acest aspect fiind determinat de aspecte ce țin de interacțiunea socială și de modul în care noi știm să-i provocăm și să-i încurajăm pe cei mici.
un articol de psih. Cătălin Călin
foto: pixabay

Lasă-ne un comentariu!