banner site strop scaled
LIVE TV AICI e1753706262893

Rețetă Tort de Crăciun cu Cremă de Brânză și Fructe Confiate pentru Crăciun

Firefly Cream Cheese and Candied Fruit Cake for Christmas dinner a beautiful image 5519

Pentru seara de Crăciun vă propunem un tort festiv, plin de arome de sărbătoare care combină dulceața fructelor confiate cu prospețimea cremei de brânză, totul acoperit cu o glazură albă ce amintește de zăpada de iarnă.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 300 g făină
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță ghimbir măcinat
  • 150 g zahăr brun
  • 4 ouă
  • 200 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 200 g fructe confiate (stafide, merișoare, coji de portocale, cireșe confiate)
  • 50 ml rom sau suc de portocale (pentru hidratarea fructelor)

Pentru cremă:

  • 300 g cremă de brânză
  • 200 ml smântână pentru frișcă (rece)
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 linguriță esență de vanilie

Pentru glazură și decor:

  • 200 g ciocolată albă
  • 50 ml smântână lichidă
  • Fulgi de cocos, fructe confiate, bețișoare de scorțișoară sau crenguțe de rozmarin pentru decor

Mod de preparare

  1. Pregătirea fructelor confiate:
    • Pune fructele confiate într-un bol și toarnă romul sau sucul de portocale peste ele. Lasă-le la hidratat pentru 30 de minute.
  2. Prepararea blatului:
    • Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează o formă de tort (diametru 22 cm) cu hârtie de copt.
    • Într-un bol mare, amestecă făina, praful de copt, scorțișoara și ghimbirul.
    • Într-un alt bol, bate ouăle cu zahărul brun până devin spumoase. Adaugă laptele și uleiul, amestecând bine.
    • Încorporează treptat amestecul de făină în cel lichid, amestecând ușor până obții un aluat omogen.
    • Adaugă fructele confiate și amestecă ușor cu o spatulă.
    • Toarnă aluatul în forma de tort și coace 35-40 de minute sau până când trece testul scobitorii. Lasă blatul să se răcească complet.
  3. Prepararea cremei:
    • Bate smântâna pentru frișcă până devine fermă.
    • Într-un alt bol, amestecă crema de brânză cu zahărul pudră și esența de vanilie.
    • Încorporează treptat frișca bătută în crema de brânză, folosind o spatulă.
  4. Asamblarea tortului:
    • Taie blatul răcit în două straturi.
    • Pune primul strat pe un platou, întinde jumătate din cremă, apoi așază al doilea strat de blat și acoperă cu restul de cremă.
    • Nivelează crema pe laterale pentru un aspect uniform.
  5. Glazura și decorul:
    • Încălzește smântâna lichidă până aproape de punctul de fierbere și toarn-o peste ciocolata albă ruptă bucăți. Amestecă până se omogenizează.
    • Lasă glazura să se răcească puțin, apoi toarn-o peste tort, lăsând să curgă ușor pe margini.
    • Decorează tortul cu fulgi de cocos, fructe confiate, bețișoare de scorțișoară și crenguțe de rozmarin pentru un aspect festiv.

Servire

Păstrează tortul la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire, astfel încât aromele să se întrepătrundă. Servește-l cu o cană de vin fiert sau ciocolată caldă pentru o experiență de neuitat!

Să aveți un Crăciun dulce și fericit!

Citește și...