Pentru seara de Crăciun vă propunem un tort festiv, plin de arome de sărbătoare care combină dulceața fructelor confiate cu prospețimea cremei de brânză, totul acoperit cu o glazură albă ce amintește de zăpada de iarnă.
Ingrediente
Pentru blat:
- 300 g făină
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță ghimbir măcinat
- 150 g zahăr brun
- 4 ouă
- 200 ml lapte
- 150 ml ulei
- 200 g fructe confiate (stafide, merișoare, coji de portocale, cireșe confiate)
- 50 ml rom sau suc de portocale (pentru hidratarea fructelor)
Pentru cremă:
- 300 g cremă de brânză
- 200 ml smântână pentru frișcă (rece)
- 100 g zahăr pudră
- 1 linguriță esență de vanilie
Pentru glazură și decor:
- 200 g ciocolată albă
- 50 ml smântână lichidă
- Fulgi de cocos, fructe confiate, bețișoare de scorțișoară sau crenguțe de rozmarin pentru decor
Mod de preparare
- Pregătirea fructelor confiate:
- Pune fructele confiate într-un bol și toarnă romul sau sucul de portocale peste ele. Lasă-le la hidratat pentru 30 de minute.
- Prepararea blatului:
- Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează o formă de tort (diametru 22 cm) cu hârtie de copt.
- Într-un bol mare, amestecă făina, praful de copt, scorțișoara și ghimbirul.
- Într-un alt bol, bate ouăle cu zahărul brun până devin spumoase. Adaugă laptele și uleiul, amestecând bine.
- Încorporează treptat amestecul de făină în cel lichid, amestecând ușor până obții un aluat omogen.
- Adaugă fructele confiate și amestecă ușor cu o spatulă.
- Toarnă aluatul în forma de tort și coace 35-40 de minute sau până când trece testul scobitorii. Lasă blatul să se răcească complet.
- Prepararea cremei:
- Bate smântâna pentru frișcă până devine fermă.
- Într-un alt bol, amestecă crema de brânză cu zahărul pudră și esența de vanilie.
- Încorporează treptat frișca bătută în crema de brânză, folosind o spatulă.
- Asamblarea tortului:
- Taie blatul răcit în două straturi.
- Pune primul strat pe un platou, întinde jumătate din cremă, apoi așază al doilea strat de blat și acoperă cu restul de cremă.
- Nivelează crema pe laterale pentru un aspect uniform.
- Glazura și decorul:
- Încălzește smântâna lichidă până aproape de punctul de fierbere și toarn-o peste ciocolata albă ruptă bucăți. Amestecă până se omogenizează.
- Lasă glazura să se răcească puțin, apoi toarn-o peste tort, lăsând să curgă ușor pe margini.
- Decorează tortul cu fulgi de cocos, fructe confiate, bețișoare de scorțișoară și crenguțe de rozmarin pentru un aspect festiv.
Servire
Păstrează tortul la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire, astfel încât aromele să se întrepătrundă. Servește-l cu o cană de vin fiert sau ciocolată caldă pentru o experiență de neuitat!
Să aveți un Crăciun dulce și fericit!