You are currently viewing Efectele secundare ale vaccinului și imunitatea

Efectele secundare ale vaccinului și imunitatea

Te-ai vaccinat si nu ai avut efecte secundare postvaccinare? Care sunt explicațiile și cum influențează imunitatea? 

Ligia Calin, 29.04.2021

După cum se știe, majoritatea vaccinurilor au efecte secundare care se manifestă prin dureri ale brațului care a fost injectat, febră, stări de oboseală, dureri de cap, greață care apar fie la injectarea primei doze, fie la rapel, acestea fiind asociate dovezii că vaccinul funcționează, iar sistemul imunitar este pregătit să producă anticorpii necesari protejării împotriva virusului. Există însă și persoane care în afara unui disconfort local la nivelul brațului, nu acuză și alte efecte secundare. În cazul acestor persoane înseamnă că vaccinul nu și-a făcut efectul?

Oamenii de știință vin cu răspunsuri bazate pe studii clinice efectuate de Pfeizer și Moderna precizând că cei care nu manifestă reacții adverse nu ar trebui să se îngrijoreze.

Studiile clinice efectuate de Pfeizer arată că 50% dintre participanți nu au prezentat efecte secundare semnificative în timpul studiului, dar 90% dintre participanți au dezvoltat imunitate împotriva virusului.

Studiile clinice efectuate de Moderna arată  că efectele secundare comune se pot manifesta la o persoană din zece, iar cu toate acestea vaccinul protejează 95% dintre cei care îl iau.

Majoritatea vaccinurilor COVID care au fost autorizate utilizează o proteină virală care se găsește pe învelișul exterior al coronavirusului, cunoscută sub numele de proteină spike, pentru a imita o infecție virală naturală și a iniția un răspuns imun.

Ce anume provoacă efectele secundare?

Ramura răspunsului imunitar cunoscută sub numele de imunitate înnăscută răspunde aproape imediat la proteină virală spike. Lansează un atac împotriva acestuia prin inițierea inflamației, manifestându-se prin febră și durere. Deci, răspunsul imun înnăscut este cel care provoacă efectele secundare obișnuite pe care oamenii le experimentează la o zi sau două după ce au primit vaccinul.

Imunitatea specifică sau adaptivă este declanșată cu ajutorul componentelor imune înnăscute și are ca rezultat generarea de celule T și anticorpi, care protejează împotriva infecției la expunerea ulterioară la virus. Spre deosebire de imunitatea înnăscută, imunitatea adaptivă nu poate iniția inflamația, deși studii recente sugerează că poate contribui semnificativ la aceasta.

La unii oameni, acest răspuns inflamator, atât al sistemului imunitar înnăscut, cât și al celui adaptiv, este exagerat și se manifestă ca efect secundar. În altele, deși funcționează normal, nu se manifestă la nivelul la care pot provoca efecte secundare vizibile.

În ambele cazuri imunitatea împotriva virusului este stabilită, iar efectele secundare ale vaccinului nu trebuie luate ca o măsură a eficacității vaccinului.

În ciuda răspunsului imun variat la vaccinuri, majoritatea oamenilor obțin imunitate împotriva coronavirusului la vaccinare, indiferent de prezența, absența și severitatea efectelor secundare, precizează Veenu Manoharan, lector de imunologie, Universitatea Metropolitană din Cardiff şi citat de sciencealert.

sursa: sciencealert.com

foto: shutterstock.com