banner site strop scaled
LIVE TV AICI e1753706262893

Cei Mai Buni Mucenici Muntenești (fierți, cu nucă și scorțișoară)

Screenshot 2025 03 07 134904

Mucenicii muntenești sunt un desert tradițional românesc, preparat pe 9 martie, în cinstea Sfinților 40 de Mucenici. Aceștia sunt mici figurine în formă de 8, fierte într-un sirop dulce, aromat cu scorțișoară, nucă și coajă de lămâie.

Ingrediente (pentru aproximativ 6 porții)

Pentru mucenici:

  • 250 g făină albă
  • 120 ml apă călduță
  • Un praf de sare

Pentru fiert:

  • 2 litri apă
  • 200 g zahăr
  • 200 g nucă măcinată
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță esență de rom
  • Coaja rasă de la 1 lămâie
  • Coaja rasă de la 1 portocală
  • 1 plic zahăr vanilat

Mod de preparare

1️⃣ Prepararea mucenicilor:

  • Frământă un aluat din făină, apă și sare, apoi întinde-l într-o foaie subțire.
  • Taie mici forme de opt (sau folosește mucenici uscați cumpărați din comerț).
  • Lasă mucenicii să se usuce 1-2 ore sau folosește-i direct.

2️⃣ Fierberea mucenicilor:

  • Pune apa la fiert împreună cu zahărul, coaja de lămâie și cea de portocală.
  • Când dă în clocot, adaugă mucenicii și fierbe-i timp de 10-15 minute, până devin moi.
  • Adaugă esența de rom și zahărul vanilat.

3️⃣ Finalizarea preparatului:

  • Oprește focul și presară nuca măcinată și scorțișoara.
  • Se servesc calzi sau reci, în boluri, cu extra nucă deasupra.

Sfaturi:
✔️ Dacă îți plac mai dulci, mai poți adăuga miere la servire.
✔️ Pentru un plus de aromă, poți adăuga și un praf de cuișoare măcinate.

Poftă bună!

Citește și...