

500 g piept sau pulpe de pui dezosate
1 ceapă mică
2 căței de usturoi (opțional)
2 linguri ulei sau unt
2 linguri făină
400 ml lapte (sau 300 ml lapte + 100 ml supă de pui/apă)
Sare și piper după gust
1 frunză de dafin (opțional)
Pătrunjel verde pentru servire
1 litru apă
250 g mălai
1 linguriță sare
1 cub de unt (opțional, pentru cremozitate)
Taie puiul în cubulețe.
Într-o tigaie adâncă, încinge uleiul sau untul.
Adaugă ceapa tocată mărunt și călește-o până devine translucidă.
Pune puiul și gătește-l până se albește ușor pe toate părțile.
Adaugă usturoiul și frunza de dafin (dacă folosești).
Presară făina peste carne și amestecă rapid.
Toarnă treptat laptele (și supa, dacă folosești), amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe.
Lasă sosul să fiarbă la foc mic 5-10 minute, până se îngroașă.
Potrivește de sare și piper.
Scoate frunza de dafin.
Presară pătrunjel proaspăt la final.
Fierbe apa cu sarea.
Când clocotește, adaugă mălaiul în ploaie, amestecând continuu.
Las-o să fiarbă la foc mic 10-15 minute, amestecând din când în când.
Adaugă cubul de unt pentru extra gust.
Pune o porție generoasă de mămăligă fierbinte în farfurie, adaugă deasupra ciulamaua cremoasă și presară puțin pătrunjel.
Rezultatul: o mâncare clasică, sățioasă și absolut delicioasă!
Poți folosi pulpe pentru un gust mai bogat.
Laptele poate fi înlocuit cu smântână pentru un sos și mai cremos.
Pentru aromă extra, adaugă ciuperci tăiate felii.