CHRISTIAN W. SCHENK prin VĂZUL INIMII, Publive TV, 30.03.2022
În orizontul experienţei literare contemporane cunoaşterea, aprofundarea şi reflectarea empatică sunt ferestre ale libertăţii culturale. Invitatul meu din această seară este în poezie, dar şi în numărul impresionant de traduceri un promotor al sugestiei, transferând cititorului emoţie. El poartă cititorul pe aripile poetului dar şi ale exegetului, printr-un spaţiu cultural vast, o face cu naturaleţe şi simplitate, cu bunăvoinţă şi bună-credinţă, mereu atent la detaliu, fără a pierde din vedere întregul. Prin prisma orizontului în care s-a format, el vede literatura ca pe un teritoriu şi o modalitate de cercetare a spaţiului şi timpului cultural de ieri şi de azi. A făcut cunoscută poezia românească în spaţiul european vorbitor de limbă germană. Cât timp, muncă şi înţelegere sunt necesare pentru a traduce poezie, ne poate spune chiar Christian Schenk. El a tradus în limba germană şi a publicat în volume individuale poeţi români de o valoare incontestabilă. ! Ducând poezia scrisă în România într-un secol şi jumătate, de la 1870 şi până astăzi, a prezentat lumii europene unul din detaliile de identitate naţională culturală românească.
DESPRE CHRISTIAN SCHENK
Christian W. Schenk este pseudonimul literar al medicului chirurg Wilhelm Schenk, născut în Braşov şi stabilit din anul 1976 în Germania.
Christian W. Schenk este poet, eseist şi traducător bilingv româno-german. Mentori i-au fost Tudor Arghezi şi Vasile Copilu-Cheatră. În anul 1981 îl cunoaște, fiind împreună cu Vasile Copilu-Cheatră, la PORTLIGAT, în Spania, pe pictorul Salvador Dali, cel care îi va influența în mod decisiv opera și mai ales metaforica de mai târziu. În aproape 60 de ani de carieră literară, Christian W. Schenk a publicat poezii şi eseuri în cele mai importante reviste culturale din România şi Germania.
Christian W. Schenk este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Germania, al Uniunii Mondiale a Medicilor Scriitori. Este, de asemenea, membru al Academiei Româno-Americane de Ştiinţă şi Arte, al Uniunii Scriitorilor și Publiciștilor Medici din România şi lista poate continua… A înfiinţat Editura Dionysos, unde publică frecvent autori români, pe care îi şi traduce în germană, contribuind astfel la promovarea culturii româneşti în Europa.
Pentru meritele sale privind promovarea legăturile culturale între Est şi Vest dar și pentru opera sa, Christian Schenk a fost numit în anul 2000 Cetățean de Onoare al orașului Cluj-Napoca.
Recent, Christian Schenk a primit la Iaşi, un foarte important premiu OPERA OMNIA, pentru întreaga sa carieră literară, oferit de revista Convorbiri literare.
Câteva titluri: Strigătul morților, Editura Labyrint București, Răstignirea ultimului cuvânt, Editura Doris București, Semne, gratii și simboluri, Editura Dacia Cluj, Paladinul, 2017, Pieta, editura Dionysos, 2018, Suferind tăcerea (Opera omnia), ed. Tipo Moldova Iași, Poetica Sedecim, 2020, Editura Limes, Cluj, Scrisori– corespondenţă cu personalităţi culturale, 2019, editura Dionysos.
Despre Christian W. Schenk: ov. Crohmălniceanu, Eugen Simion, Vasile Copilu Cheatră, Dumitru Micu Marian Mincu…
Mai trebuie spus că poetul Cristian Schenk conduce un cenaclu literar on-line, CENACLUL POETIC SCHENK, cu peste 800 de membri pe care îi îndrumă şi îi promovează în lumea literară europeană.
Vă aștept mâine, 30 martie, începând cu ora 19.00 la emisiunea VĂZUL INIMII, pe Publive TV.
https://www.youtube.com/channel/UCHch-dUYsEn1QnfctRZJuEQ
Evelyne Croitoru