

Postul Mare are o profundă semnificație spirituală, simbolizând postul de 40 de zile al lui Iisus Hristos în pustiu. Este o perioadă de reflecție, rugăciune și curățire sufletească, prin care credincioșii sunt chemați să se apropie mai mult de Dumnezeu prin renunțarea la poftele trupești și prin intensificarea faptelor bune.
Pe durata Postului Mare, credincioșii trebuie să se abțina de la alimente de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză). Consumul de pește este permis doar în zilele de Bunavestire (25 martie) și de Florii (duminica dinaintea Paștelui).
De asemenea, zilele de miercuri și vineri sunt zile de post aspru, în care se recomandă evitarea uleiului și vinului. Cei care au probleme de sănătate sau sunt foarte tineri ori în vârstă pot adapta postul conform sfaturilor duhovnicului.
Postul nu se referă doar la restricții alimentare, ci și la o disciplină spirituală. Credincioșii sunt încurajați să se roage mai mult, să participe la slujbele bisericești, să evite gândurile negative, certurile și excesele de orice fel. Se pune accent pe iertare, milostenie și purificare sufletească.
Postul Mare este marcat de numeroase tradiții și obiceiuri, dintre care cele mai importante sunt:
Postul Paștelui este o perioadă de purificare trupească și sufletească care pregătește credincioșii pentru marea bucurie a Învierii Domnului. Fiecare persoană este chemată să îțeleagă sensul profund al postului și să-l urmeze nu doar ca o restricție alimentara, ci ca un prilej de înnoire spirituală și apropiere de Dumnezeu.