You are currently viewing 8 Februarie – Ziua internațională a râsului și fericirii
ziua rasului si fericirii

8 Februarie – Ziua internațională a râsului și fericirii

Râsul este cel mai bun medicament – este o zicală pe care o cunoaștem cu toții. Care sunt beneficiile pe care râsul le are asupra sănătății? Iată numai câteva dintre ele, conform medlife.ro.

1. Râsul ajută organismul să elibereze endorfine. Un studiu recent arată că momentele în care râdem împreună cu cei apropiați eliberează endorfine la nivelul creierului, ce potențează starea de bine.

2. Râsul ne ajută să formăm mai ușor legături sociale, datorită efectului endorfinelor, explicat mai sus. Acesta este și motivul pentru care râsul este atât de contagios. De aceea, se întâmplă uneori să avem zâmbetul pe buze de fiecare dată când cineva râde, chiar dacă nu știm motivul.

3. Râsul stimulează conectivitatea creierului. O cercetare de specialitate a scos în evidență diferențele de percepție ale tipurilor de râs, de la râsul de bucurie, la cel sarcastic sau cel provocat de gâdilare, fiecare dintre acestea activând legături noi între diferite regiuni ale creierului. Mai mult decât atât, de fiecare dată când cineva râde, creierul nostru încearcă să descrifreze semnificația reacției și ce anume comunică persoana respectivă prin ras, iar această activitate întărește conexiunea dintre diferite regiuni ale creierului.

4. Râsul este esențial pentru sănătatea relației amoroase. Un studiu de specialitate a arătat că femeile râd de circa două ori mai mult decât bărbații, însă cei din urmă sunt aceia care stârnesc momentele de ras. Femeile tind să caracterizeze bărbatul visurilor lor că având printre alte calități și umorul, iar bărbații se simt atrași de femeile care râd mai des.

5. Râsul este un antidepresiv natural, întrucât prin râs se activează eliberarea neurotransmitatorului serotonină, aceeași substanță chimică din creier este stimulată de cele mai utilizate tipuri de antidepresive, SSRI – inhibitorii selectivi ai reabsorbtiei de serotonină. Deși studiile de specialitate nu arată cât durează acest efect, izbucnirea în ras are un efect destul de puternic asupra creierului, acționând precum un medicament ce înlătura depresia.

6. Râsul ne protejează inima. Alte cercetări de specialitate au arătat că râsul are un efect antiinflamator, ce protejează vasele de sânge și mușchii cardiaci de efectele nocive ale bolilor cardiovasculare. Deși oamenii de știință nu pot explica în prezent cum se întâmplă acest lucru, aceștia intuiesc că reacția ar fi legată de diminuarea răspunsului pe care corpul uman îl are în fața stresului, ce este în mod direct conectat cu un nivel crescut de inflamație în întreg organismul. Episoadele cât mai dese de râs ar trebui să facă parte, astfel, din programul de prevenire a bolilor cardiace.

Așadar nu trebuie să căutăm motive pentru a râde sau pentru a fi fericiți. Vorba aceea: “Dacă nu zâmbim se așază praful pe suflete”. Pur și simplu putem să ne bucurăm că SUNTEM, așa cum reiese din versurile de mai jos:

“Eu am zâmbit văzând o floare,

Tu poți zâmbi văzând că-i soare.

Întotdeauna poți găsi

Motive pentru a zâmbi.

Și dacă spui “motiv nu știu”

Zâmbește pentru că…ești viu!

foto: Pinterest

versuri: Ligia Călin

Abonati-va gratuit la newsletter-ul Publive pentru a fi la zi cu ultimele noastre postari.