

500 g carne tocată (porc, vită sau amestec)
2 foi de aluat de plăcintă (foietaj, de preferat)
2 cepe medii tocate fin
2 căței de usturoi zdrobiți
2 linguri ulei
1 morcov mic ras
2 linguri pastă de tomate
100 ml supă de legume (sau apă)
1 linguriță boia dulce
Sare și piper, după gust
1 ou bătut (pentru uns aluatul)
Opțional: verdeață tocată (pătrunjel, mărar)
Pregătirea umpluturii: Încinge uleiul într-o tigaie, adaugă ceapa și călește-o până devine aurie. Pune usturoiul și morcovul ras, apoi carnea tocată. Amestecă bine până când carnea își schimbă culoarea.
Condimentarea: Adaugă pasta de tomate, boiaua, sarea și piperul. Toarnă supa de legume și lasă să fiarbă la foc mic 10 minute, până scade lichidul. Oprește focul și adaugă verdeața tocată, dacă dorești. Lasă să se răcească puțin.
Montarea plăcintei: Întinde o foaie de aluat într-o tavă unsă cu ulei. Pune umplutura uniform, apoi acoperă cu a doua foaie de aluat. Sigilează marginile și unge suprafața cu ou bătut.
Coacerea: Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și lasă 35-40 de minute, până când plăcinta este frumos rumenită.
Servirea: Lasă plăcinta să se odihnească 10 minute înainte de a o tăia. Se servește caldă, cu salată sau murături.
Pentru un plus de savoare, poți adăuga puțin cașcaval ras în umplutură.
Dacă îți place gustul mai intens, poți folosi și carne de miel sau vânat.
Aluatul de foietaj poate fi înlocuit cu aluat fraged, pentru o textură mai rustică.